Persbericht: Zuidwolde, 1 oktober 2024
Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft de gemeentebegroting voor 2025 rond. Tijdens de raadsavond op 7 november 2024 geeft de gemeenteraad zijn mening over de begroting en komt tot besluitvorming.
De begroting 2025 is de financiële vertaling van de ambities die in de kadernota 2025 aan bod zijn gekomen. De kadernota vertelt over de plannen die er voor de komende jaren zijn, de begroting maakt deze plannen financieel concreet. Het begrote resultaat valt iets lager uit verwacht. Dat betekent echter niet dat er beleidsplannen aan de kant zijn gezet. Rudi Hooch Antink: “We hebben inderdaad minder financiële armslag dan we in de kadernota hadden begroot. We zijn scherper aan de wind gaan varen, maar hoeven niets te laten vallen. We blijven in 2025 een financieel gezonde gemeente die haar inwoners op één kan zetten. Vanaf 2026 krijgen alle gemeenten minder geld uit Den Haag. Concrete berichten uit Den Haag over het gemeentefonds blijven wisselend.”
In de begroting 2025 is ruimte voor een gestructureerde aanpak van het tegengaan van
ondermijning. Ook heeft De Wolden nog meer aandacht voor veiligheid in de brede zin:
de veiligheid van al onze inwoners. In 2025 wordt het belang van saamhorigheid en
verbondenheid binnen alle kernen in de Wolden benadrukt: de gemeente zet zich in om
de dorpshuizen die dit nodig hebben te ondersteunen bij hun verduurzaming.
Nieuw in De Wolden is de introductie van een scheidingscoach. De Wolden investeert hiermee in een professionele begeleiding van echtscheidingen, met expliciete aandacht voor de kinderen in het gezin. Er kan daarnaast gestart worden met een Odensehuis: een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hier wordt de kennis
over het omgaan met dementie vergroot en gedeeld. Mantelzorgers kunnen hier ook zelf
terecht met hun vragen.
Op het gebied van de ecologische footprint gaat de gemeente verder op de al ingeslagen weg. Er is onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de gemeentelijke kleedaccommodaties van sportverenigingen, in 2025 gaat de gemeente over tot actie. Daarnaast ondersteunt de gemeente de realisatie van groengas projecten en pakt De Wolden waar nodig de regie. De Wolden heeft de ambitie om tot 2030 in totaal 1.000 wooneenheden te bouwen. Zo geeft De Wolden uitvoering aan de woonvisie. Ook komt de gemeente inwoners tegemoet die vergunningen aanvragen: als de vergunning op de juiste manier wordt aangevraagd krijgt de aanvrager korting op de betreffende leges.
Hoewel 2025 nog nadampt van de jaren als culturele gemeente van Drenthe en de opening van het Wolderhuus, is het niet stil op het gebied van kunst en cultuur. In 2025 wordt de nieuwe nota Cultuurbeleid De Wolden 2026-2030 opgesteld. Want De Wolden geeft energie! Vanuit die algemene gedachte werkt De Wolden ook in 2025 samen aan een energieke, gezonde, culturele én groene toekomst voor alle inwoners.